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Atividade pectinolítica de Colletotrichum gloeosporioides e a relação com a agressividade ao Stylosanthes spp Bragantia
Marchi,Carlos Eduardo; Fernandes,Celso Dornelas; Guimarães,Luciana Roberta de Araújo; Fabris,Larissa Rodrigues; Borges,Mirian de Freitas; Trentin,Renata Aline; Jerba,Vanessa de Fátima.
A produção de pectinases de 40 isolados de Colletotrichum gloeosporioides, obtidos de Stylosanthes spp. em diferentes regiões produtoras, foi estimada por meio de difusão enzimática em meio específico e mensuração do halo de degradação de pectina. Em todos os isolados havia atividade pectinolítica, sendo divididos em cinco grupos distintos. Na maior parte dos isolados notou-se moderada atividade de pectinases. Em geral, isolados de Camapuã-MS tiveram menor diversidade genética para a produção de enzimas pécticas. Com base na atividade pectinolítica, isolados do patógeno foram selecionados e inoculados em genótipos de S. capitata (GC1081, GC1084, GC1086 e GC1094), S. scabra (GC1496) e S. macrocephala (GC1511), visando analisar a influência das pectinases na...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pectinases; Enzimas degradadoras de parede celular; Glomerella cingulata; Antracnose; Variabilidade patogênica; Estilosantes.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052009000200017
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Caracterização da poligalacturonase produzida por fermentação semi-sólida utilizando-se resíduo do maracujá como substrato AGRIAMBI
Souza,Rosane L. A. de; Oliveira,Líbia de S. C.; Silva,Flávio L. H. da; Amorim,Beatriz C..
As enzimas pectinolíticas ou pectinases são um grupo heterogêneo de enzimas que hidrolisam as substâncias pécticas presentes nas células vegetais. Essas enzimas estão sendo aplicadas em diversas áreas tornando-se importante conhecer suas características visando uma aplicação eficiente. Assim, este trabalho, objetivou-se caracterizar o resíduo seco da casca e do albedo do maracujá (Passiflora edulis) e posterior caracterização da enzima poligalacturonase, produzida através da fermentação em estado sólido e, como agente da fermentação, o fungo filamentoso Aspergillus niger. O resíduo do maracujá apresenta teor de pectina de 13,10%. A atividade de poligalacturonase alcançou um pico em 66 h de processo, para 40% de umidade inicial e 1% da concentração da fonte...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Passiflora edulis; Pectinases; Aspergillus niger; Pectina.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662010000900011
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Carbon sources effect on pectinase production from Aspergillus japonicus 586 BJM
Teixeira,Maria F. S.; Lima Filho,José L.; Durán,Nelson.
The effect of different carbon sources on the pectinesterases, endo- and exo-polygalacturonase activities from Aspergillus japonicus 586 was evaluated in liquid media (Manachini solutions) supplemented with different substrate concentrations. The culture medium was inoculated with 5.10(6) spores/ml and mantained under agitation (140 rpm), at 30°C, during 122 h. The enzyme evaluation was carried out 24 h after filtration. The crude extract from A. japonicus 586 indicated that the best enzymatic activities were afforded in the presence of 0.5% pectin (pectinesterease), 0.2% pectin and 0.2% glycerol (endopolygalacturonase), and 0.5% pectin associated to 0.5% glucose (exopolygalacturonase). Carbon sources concentration, isolated or associated, significantly...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pectinases; Aspergillus japonicus; Enzyme; Galacturonase; Pectinesterases.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822000000400009
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Efeito dos complexos enzimáticos clarificantes Clarex e CEC1-CTAA sobre a qualidade do suco de banana PAB
Cardoso,Marisa Helena; Menezes,Hilary Castle de; Jackix,Marisa de Nazaré Hoelz; Gonçalves,Elisabeth Borges.
Neste trabalho foi observado o efeito dos complexos enzimáticos clarificantes Clarex e CEC1-CTAA, adicionados na proporção de 0,03% v/p sobre purê de banana (Musa cavendishii), em condições amenas de hidrólise (40ºC, 15 minutos) visando determinar a qualidade, aqui representada pelos indicadores: rendimento; viscosidade; Brix; pH; composição centesimal; contagens de bolores e leveduras e de mesófilos, e propriedades sensoriais de cor, aroma, sabor e corpo dos sucos de banana clarificados. O suco clarificado com Clarex apresentou-se significativamente (p < 0,01) mais amarelo, menos cinza, menos opaco e menos viscoso do que o obtido com CEC1-CTAA. Não houve diferença significativa entre as médias de aroma de banana fresca e sabor nesses sucos. Além disso,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pectinases; Processamento do suco.
Ano: 1999 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X1999000500016
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Extracellular enzymes of Fusarium graminearum isolates BABT
Kikot,Gisele Eleonora; Hours,Roque Alberto; Alconada,Teresa María.
Fusarium graminearum isolates from three different agroecological regions in Argentina were examined according to the production of different extracellular enzyme activities of potential biotechnological interest: pectinases (PGase: polygalacturonase and PMGase: polymethylgalacturonase), cellulase (CMCase: carboxymethylcellulase) and hemicellulase (xylanase). The isolates were grown in minimum salt medium supplemented with 0.25% glucose, 0.125% citric pectin and 0.125% oat bran as carbon sources and/or enzyme inducers. PGase activity was detected early (after two days of incubation) in all the cultures; it was found to be the highest for all the isolates. PMGase was high only for those isolates of the II region. CMCase and endoxylanase activities were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Extracellular enzymes; Fusarium graminearum; Pectinases; Cellulases; Hemicellulases.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132010000400005
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Isolamento e regeneração de protoplastos de Penicillium brevicompactum - DOI: 10.4025/actascibiolsci.v26i4.1529 Biological Sciences
Varavalho, Maurílio Antônio; Centro Universitario das Faculdades Metropolitanas Unidas; Queiroz, Marisa Vieira de; UFV; Pereira, Jorge Fernando; UFV; Araújo, Elza Fernandes de; UFV.
O isolamento e regeneração de protoplastos de fungos é um passo fundamental para o estabelecimento de sistemas de transformação, análise do cariótipo molecular e fusão entre linhagens, que são técnicas de ampla aplicação em programas de melhoramento para fungos filamentosos. Neste trabalho foram testados diferentes preparações enzimáticas e estabilizadores osmóticos para estabelecer condições otimizadas de isolamento e regeneração de protoplastos de Penicillium brevicompactum, que é um excelente produtor de pectinases. Protoplastos de P. brevicompactum foram obtidos em maior quantidade quando o micélio foi digerido com 15mg.mL-1 de Glucanex (Novo Nordisk) em NaCl 0,8 mol.L-1 como estabilizador osmótico. O melhor estabilizador osmótico para a regeneração...
Palavras-chave: 2.01.00.00-0 Biologia Geral Penicillium; Pectinases; Protoplastos 2.01.00.00-0 Biologia Geral.
Ano: 2004 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciBiolSci/article/view/1529
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Isolation of recombinant strains with enhanced pectinase production by protoplast fusion between Penicillium expansum and Penicillium griseoroseum BJM
Varavallo,Maurilio Antonio; Queiroz,Marisa Vieira de; Lana,Taís Guimarães; Brito,Admilson Toscano Ribeiro de; Gonçalves,Daniel Bonoto; Araújo,Elza Fernandes de.
Protoplast fusion between complementary auxotrophic and morphological mutant strains of Penicillium griseoroseum and P. expansum was induced by polyethylene glycol and calcium ions (Ca2+). Fusant strains were obtained in minimal medium and a prototrophic strain, possibly diploid, was chosen for haplodization with the fungicide benomyl. Different recombinant strains were isolated and characterized for occurrence of auxotrophic mutations and pectinolytic enzyme production. The fusant prototrophic did not present higher pectinase production than the parental strains, but among 29 recombinants analyzed, four presented enhanced enzyme activities. The recombinant RGE27, which possesses the same auxotrophic and morphologic mutations as the P. griseoroseum...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Protoplast fusion; Pectinases; Penicillium.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822007000100011
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Kinetic study on inducibility of polygalacturonases from Aspergillus flavipes FP-500 Electron. J. Biotechnol.
Martínez-Trujillo,Aurora; Aranda,Juan S; Aguilar-Osorio,Guillermo.
The aim of this work was to describe growth dynamics, substrate depletion and polygalacturonases production by Aspergillus flavipes FP-500 in batch cultures by means of unstructured models. The microorganism was cultivated on several mono- di- and poly- saccharides, and then the culture development modeled with Monod and Leudeking-Piret equations. The kinetic parameters related to the models (µmax, &#947;x/s, &#945; and &#946;) were obtained by minimizing the quadratic residuals function with a simplex algorithm. An accurate description of experimental data was attained with the proposed models. Besides, modeling provided significant kinetic information on microbial degradation of complex substrates, such as the correlation between specific...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Constitutive enzymes; Inducible enzymes; Initial pH; Kinetic modeling; Pectinases.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582008000400008
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Production of pectin lyase by Penicillium griseoroseum in bioreactors in the absence of inducer BJM
Piccoli-Valle,Roberta Hilsdorf; Passos,Flávia Maria Lopes; Passos,Frederico José Vieira; Silva,Daison Olzany.
Penicillium griseoroseum was grown in bioreactors on mineral medium supplemented with yeast extract and sucrose. The influence of inoculum and carbon source concentrations, aeration and pH on pectin lyase (PL) production, as well as the capacity of P. griseoroseum to produce PL when grown on sugar cane syrup as carbon source were evaluated. Inoculum concentration did not influence PL production. Production was higher in non-aerated than in aerated medium. The best results were obtained using 60 mM sucrose at pH 6.3-7.2. Production using cane syrup 25% (v/v), without yeast extract supplement, was equal to that obtained under the conditions cited above.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fermentation; Pectin lyase; Penicillium griseoroseum; Pectinases.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822001000200013
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Production of pectinases by A. niger: influence of fermentation conditions BABT
Martos,María A.; Martinez Vazquez,Francisco; Benassi,Fernando O.; Hours,Roque A..
Response surface methodology was used for optimization of polygalacturonase (PG) and pectinesterase (PE) production in submerged fermentation by A.niger. A Central Composite Experimental Design was applied, consisting of 22 experiments, including eight central points. Variables studied were: fermentation time (24 to 120 h), pH (3.5 to 6.5) and initial concentration of pectin (5 to 20 g/l). Maximum PE production was 220 U/l, after 74 h of culture, in a medium containing 20 g/l of pectin (pH 6.5). The optimal conditions for PG production were pH: 4.1, 20 g/l of pectin and 94 h of fermentation with a maximum value of 1032 U/l. Under these conditions, the PE production was low (15 U/l). A liquid extract with high PG activity and low PE activity could be...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pectinases; Polygalacturonase; Pectinesterase; Aspergillus niger; Response surface methodology; Citrus pectin.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000300007
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Role of PPase-SE in Geotrichum klebahnii, a yeast-like fungus able to solubilize pectin Electron. J. Biotechnol.
Rojas,Natalia Lorena; Cavalitto,Sebastián Fernando; Mignone,Carlos Fernando; Hours,Roque Alberto.
Protopectinases (PPases) constitute a heterogeneous group of extracellular enzymes able to release soluble pectin from insoluble protopectin in plant tissues. Geotrichum klebahnii (ATCC 42397) produces PPase-SE with endopolygalacturonase activity. PPase-SE has been used for pectin extraction and maceration of plant tissues. Here, the capacity of G. klebahnii to use different pectins as carbon and energy sources (CES) was studied, in addition to PPase-SE capacity to release pectin from lemon peel. The strain was unable to use pectin from different origins as CES. When G. klebahnii was cultivated with mixtures of different amounts of glucose and citrus pectin as CES, the biomass obtained was proportional to the initial concentration of glucose, which was...
Tipo: Journal article Palavras-chave: Carbon balance; Enzymatic pectin extraction; Microbial pectin utilization; Pectinases; Synthetic medium.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-34582008000100012
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Sugar-cane juice induces pectin lyase and polygalacturonase in Penicillium griseoroseum Rev. Microbiol.
Minussi,Rosana Cristina; Soares-Ramos,Juliana Rocha Lopes; Coelho,Jorge Luiz Cavalcante; Silva,Daison Olzany.
The use of other inducers as substitutes for pectin was studied aiming to reduce the production costs of pectic enzymes. The effects of sugar-cane juice on the production of pectin lyase (PL) and polygalacturonase (PG) by Penicillium griseoroseum were investigated. The fungus was cultured in a mineral medium (pH 6.3) in a rotary shaker (150 rpm) for 48 h at 25oC. Culture media were supplemented with yeast extract and sucrose or sugar-cane juice. Sugar-cane juice added singly to the medium promoted higher PL activity and mycelial dry weight when compared to pectin and the use of sugar-cane juice and yeast extract yielded levels of PG activity that were similar to those obtained with sucrose-yeast extract or pectin. The results indicated that, even at low...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pectin lyase; Polygalacturonase; Pectinases; Penicillium griseoroseum; Sugar-cane juice.
Ano: 1998 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37141998000400002
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